Rolą dietetyka jest edukacja żywieniowa, ukierunkowanie pacjenta na zmianę stylu życia oraz opracowanie zaleceń żywieniowych w różnych schorzeniach. Dietetyk ustala indywidualne jadłospisy, opracowuje metody leczenia skutków zburzeń odżywiania.

Schorzenia, wymagające konsultacji dietetycznej:

  • nadwaga i otyłość,
  • niedowaga,
  • cukrzyca, cukrzyca ciążowa, insulinooporność i hiperinsulinemia,
  • hiperlipidemia,
  • dna moczanowa,
  • zaparcia, biegunki, zapalenia jelit, nietolerancje pokarmowe, i inne zaburzenia
  • alergie pokarmowe
  • choroby tarczycy w tym niedoczynność i nadczynność tarczycy
  •  i wiele innych schorzeń

Dietetyk współdziała z innymi specjalistami jak diabetolog, endokrynolog, gastrolog, alergolog, pediatra. Lekarz specjalista leczy schorzenia wprowadzając odpowiednią farmakoterapię a
dietetyk dostosowuje zindywidualizowane postępowanie żywieniowe aby wspomóc leczenie farmakologiczne, uzupełnić niedobory i uczy pacjenta jak komponować zdrowe posiłki.

Zaleca się zabrać ze sobą:

  • badania krwi nie starsze niż sprzed 3ch miesięcy jak: morfologia z rozmazem, poziom glukozy i
    insuliny we krwi, TSH, ft3, ft4,
  • inne wyniki badań dotychczas wykonanych (w zależności od schorzeń współwystępujących)
  • dziennik żywieniowy obejmujący co najmniej 3 dni (do pobrania tu -można wstawić link do pobrania ankiet
  • wypełnioną ankietę zdrowotną (do pobrania tu)
  • karty informacyjne z leczenia szpitalnego lub inne posiadane wyniki konsultacji
  • listę zażywanych leków i suplementów

W trakcie wizyty przeprowadzany jest szczegółowy wywiad żywieniowy nakierowany na niepokojące chorego objawy. Dietetyk analizuje nawyki żywieniowe pacjenta, dziennik żywieniowy, dokumentację medyczną oraz wyniki wykonanych dotychczas badań laboratoryjnych.

Uzupełnieniem konsultacji są pomiary antropometryczne w tym analiza składu ciała metodą bioimpendancji elektrycznej wykonana na analizatorze In Body 170.

Przeciwwskazaniem do tego badania jest ciążą, padaczka, rozrusznik serca

Pacjent otrzymuje:

  • indywidualne zalecenia żywieniowe dostosowane do współistniejących schorzeń
  • dwudniowy zbilansowany indywidualny jadłospis
  • miesięczny kontakt mailowy by monitorować postępy i wprowadzać zmiany na bieżąco,
  • dodatkowo indywidualny jadłospis dostosowany do stanu zdrowia pacjenta 7 lub 14 dni.

Informacje

[ESC] lub