Rolą dietetyka jest edukacja żywieniowa, ukierunkowanie pacjenta na zmianę stylu życia oraz opracowanie zaleceń żywieniowych w różnych schorzeniach. Dietetyk ustala indywidualne jadłospisy, opracowuje metody leczenia skutków zburzeń odżywiania.
Schorzenia, wymagające konsultacji dietetycznej:
Dietetyk współdziała z innymi specjalistami jak diabetolog, endokrynolog, gastrolog, alergolog, pediatra. Lekarz specjalista leczy schorzenia wprowadzając odpowiednią farmakoterapię a
dietetyk dostosowuje zindywidualizowane postępowanie żywieniowe aby wspomóc leczenie farmakologiczne, uzupełnić niedobory i uczy pacjenta jak komponować zdrowe posiłki.
Zaleca się zabrać ze sobą:
W trakcie wizyty przeprowadzany jest szczegółowy wywiad żywieniowy nakierowany na niepokojące chorego objawy. Dietetyk analizuje nawyki żywieniowe pacjenta, dziennik żywieniowy, dokumentację medyczną oraz wyniki wykonanych dotychczas badań laboratoryjnych.
Uzupełnieniem konsultacji są pomiary antropometryczne w tym analiza składu ciała metodą bioimpendancji elektrycznej wykonana na analizatorze In Body 170.
Przeciwwskazaniem do tego badania jest ciążą, padaczka, rozrusznik serca
Pacjent otrzymuje: