Głównymi takimi składnikami są witamina A, C, E, selen, cynk, miedź. Odpowiednia dieta może zapobiegać podrażnieniom, zaczerwienieniom oraz suchości oczu, a nawet nieznacznie polepszyć wzrok.
Dieta dla oczu
Witaminy:
- A (beta-karoten) – marchew, warzywa ciemno-liściaste, pomidory, brzoskwinie
- C – natka pietruszki, warzywa kapustne, papryka, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, cytrusy
- E – oleje roślinne (głównie słonecznikowy), pestki słonecznika, dyni, orzechy, sezam
Antocyjany – borówki, czarne jagody, aronia, wiśnie, żurawiny, truskawki, owoce czarnego bzu
Składniki mineralne:
- Cynk – ryby, jaja, pieczywo pełnoziarniste
- Miedź – owoce morza, orzechy, awokado
- Mangan – orzechy, ciemne pieczywo, fasola, groch, czarne jagody
- Selen – ryby morskie, owoce morza, orzechy, kiełki pszenicy, czosnek, cebula